Mit kell tudni a rotavírus-fertőzésekről?

811
HOZZÁSZÓLÁS:

A rotavírusok az egész világon elterjedtek, és a csecsemőkori nem bakteriális gastroevirusok-rotavirus-02nteritisek kórokozói. Belső kapszidrétegüknek antigénszerkezete valamennyi vírusban azonos, míg a külső kapszidréteg antigénjei törzs-, illetve fajspecifikusak. A humán törzsek csak emberi embrió belének szervkultúrájában tenyészthetők.

Hogyan fertőz?

Vírusuk a vékonybélboholy csúcsán levő epithel sejteket infiltrálják. A vírussal fertőzött sejtek a bélboholy tetején leválnak, a széklettel ürülnek, és helyükre éretlen, kevésbé differenciálódott sejtek kerülnek, melyek abszorpciós képessége nem kielégítő.

Mindez a fertőzéstől számított 2 napon belül hőemelkedéssel, étvágytalansággal, esetleg hányással kísért, vizes jellegű hasmenést okoz, mely 4-6 nap alatt spontán meggyógyul. Csecsemőkön, idős embereken azonban magas lázzal, súlyos kiszáradással is járhat.

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

A diagnózis a székletből elektronmikroszkópos, ELISA- és radioimmun-vizsgálat (RIA) segítségével a vírus kimutatásával, illetve a szérum-antitest-titer emelkedése alapján bizonyítható. A gyors tájékozódást igen jól szolgálja a Welcome Rotavírus Latex teszt is, mely hazánkban is hozzáférhető.

Kezelésében a WHO által ajánlott orális rehidráló (ORF) oldat itatása jól bevált. Átmenetileg laktózmentes étrend szükséges lehet.

A fertőzőforrások és a fertőzés terjedési módjai még nem tisztázottak. Valószínű, hogy a fertőzés emberről emberre faecalis-oralis úton terjed, de a légúti terjedés lehetősége sem kizárt.

A vírus hosszú időn keresztül megőrzi virulenciáját. így pl.: kórházi bútorokon, falakon, stb. sokáig perzisztálhat. Szezonalitása a téli hónapokra esik a mérsékelt éghajlatú országokban.

A fogékonyság 6-12 hónapos korban a legnagyobb, 6 évnél idősebb gyermekek csak igen ritkán betegednek meg. A rotavírus elleni vakcina klinikai kipróbálása folyamatban van.

811
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]