Ismerje fel minél előbb a rotavírus fertőzés tüneteit!

831
HOZZÁSZÓLÁS:

A rotavírus leginkább az 1-2 éves korosztályra jelent veszélyt, bár a nagyobb gyermekek és felnőttek is elkaphatják. Az óvodáskor végére általában minden gyermek legalább egyszer átesik a fertőzésen, függetlenül a szociális helyzettől vagy a higiéniai körülményektől.

A rotavírus azért tud igazán  veszélyes lenni, mert könnyedén kiszáradhat a beteg, aminek következtében a beteg keringése is leállhat és szívritmuszavar is kialakulhat, ez pedig halálos lehet. A vírus fertőzést elkapók közül igen sokan kerülnek kórházba éppen a folyadék-és ásványianyag pótlása miatt. Ez létfontosságú a beteg állapotának stabilizálása szempontjából.

A csecsemők és kisgyermekek azért különösen veszélyeztettek, mert az ő szervezetükben még rendkívül labilis a só-és folyadékháztartás, és annak már kisebb mértékű változása is sokkal jobban megviseli a fejlődés alatt álló szervezetüket, mint a nagyobbak és a felnőttek esetében.

A rotavírus fertőzés tünetei

A fertőzés lefolyása mindenkinél változó intenzitású és megjelenésű.

A legtöbb esetben enyhébb formában zajlik le a betegség. Ilyenkor nem szokott hányás jelentkezni, vagy csak ritkán. A hasmenés mértéke sem súlyos, mivel általában napi 4-6, a normálisnál némileg lazább széklet jelentkezik.

A közepesen súlyos vírusfertőzéskor már felmerülhet a hányás és a láz is. Továbbá levertség, étvágytalanság, hasfájás, rossz közérzet és általános rossz állapot alakul ki a betegnél. Ami azonban az igazi veszélyt rejti magában, az a nagyon gyakori, vizes hasmenés, ami következtében már a kiszáradás első jelei is kialakulhatnak.

Ilyen figyelmeztető jel,. ha a gyermek súlya és a vizelet mennyisége a veszített vízzel arányosan csökken, valamint ha a bőr száraz, érdes tapintásúvá válik. A gyermek ajkai is kicserepesedhetnek, a nyálkahártyái is kiszáradhatnak, a szeme alatt pedig sötét karikák jelenhetnek meg. Csecsemők esetében a kutacs besüpped, és gyakran nagyon magas láz is kialakul.

Ha továbbra sem kezdődik meg a kezelés, akkor a picik állapota néhány óra alatt rendkívüli mértékben súlyosbodhat, aminek következtében nagyon magas láz és fokozott aluszékonyság jelentkezik. Ilyenkor már életbevágó, hogy a gyermek minél hamarabb kórházba kerüljön, mert csak ott képesek a megfelelő kezelésben részesíteni.

Ezek a tünetek akár 3-7 napig is fennállhatnak, ami komolyan veszélyezteti a beteg anyagcseréjét, valamint a só-és vízháztartásának egyensúlyát.

További veszélyt jelent még, hogy a folyamatos hányás és hasmenés miatt a bevitt tápanyagok nem tudnak felszívódni, hiszen szinte azonnal ki is ürülnek a szervezetből.

Ezért amennyiben a fenti tüneteket észleli gyermekénél vagy bárki másnál, akkor mielőbb forduljanak orvoshoz, hogy a lehető leghamarabb megkezdődhessen a fertőzés kezelése.

831
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]