Gyakori kérdések a rostavírussal kapcsolatban

754
HOZZÁSZÓLÁS:

Milyen megbetegedéseket okoz a rotavírus?

A kiszáradással, hányással és hasmenéssel járó megbetegedések legfőbb okozója kisgyermekkorban. A vírus megfertőzi a vékonybél sejtjeit, megtámadja a nyálkahártyát, megzavarva az emésztés folyamatait. A fertőzés megzavarja a folyadékok anyagcseréjét, a szénhidrátok lebontását, továbbá a bélen keresztül nagy mennyiségű folyadékvesztés történik.

Melyek a főbb tünetei?

A kiszáradással, hányással és hasmenéssel járó megbetegedések kisgyermekekre nézve különösen veszélyes tünetek. A folyadékvesztéssel súlyvesztés is párosul, lázgörcsökkel, magas lázzal, tudatvesztéssel is járhat.

Hogyan terjedhet tovább a vírus?

Emberről-emberre átragadhat, akár cseppfertőzéssel, akár a légutakon keresztül is. Amennyiben zárt közösségekben (pl.: iskolák, óvodák, kórházak) ütné fel a fejét a vírus, nagyon hamar fertőz.

Mely korosztály különösen veszélyeztetett?

A kiszáradást eredményező rotavírus főleg a 6-24 hónapos csecsemőkre, kisbabákra nézve jelent különös veszélyt, mivel az újszülöttek szervezete roppant nehezen viseli a folyadék elvesztését, továbbá annak pótlása nehezebben biztosítható. Idős korban hasonlóan komoly problémákat jelenthet.
Egészséges gyermekek és felnőttek is elkaphatják, ám ilyen korban már ritkán kell számolni a kiszáradás veszélyével.

Mit kell tudni a vírus kezeléséről?

A kezelés a tünetek enyhítésére irányul, antibiotikumok, erős fájdalomcsillapítók szedése kizárólag orvosi javaslatra ajánlott. Hányás-hasmenés esetén a többszöri és rendszeres folyadékpótlás alapvető – nem javasolt cukros üdítők, gyümölcslevek, sós levesek fogyasztása, hiszen azok tovább ronthatják a panaszokat. Az ásványi anyagok pótlása szintén a tüneti kezelés részét képezi.

Megelőzhető a vírusos fertőzés?

A speciálisan kifejlesztett (szájon át adható) védőoltás, amely csak nevében jár injekciós kúrával, hiszen csepp formájában kapható. A megelőzés, a későbbi súlyos hasmenéssel, hányással, esetleg kiszáradással járó tünetek megelőzésében alapvető. Nem kötelező –  választható oltás.

A higiéniai alapelvek betartása segíthet a megelőzésben?

Bár sokan gondolják, a rotavírus rendszeresen tisztálkodó, a higiéniai előírásokat nagy műgonddal betartók körében is kialakulhat. A higiénia alapvetően nem szab gátat a rotavírus terjedésének (hiszen a vírus kórokozója több 10 napig is képes megmaradni mondjuk egy kézfejen), ellenben sok más, fertőzésnek igen, melyek szintén nagy fenyegetést jelenthetnek a szervezetre!

754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]